Uutissatiiri purettuna osiin: Last Week Tonight with John Oliver – The Weather

Kuten tähänastisista liikkeistäni voi helposti arvata, saan kicksini uutissatiireista. Voisi sanoa, että olen ruokkinut itseäni niillä enemmän kuin olisi kohtuullista.

Olen katsonut jokaisen Last Week Tonight with John Oliverin 179 jaksosta, jokaisen Noin Viikon Uutiset, jokaisen Noin Viikon Studion, jokaisen Uutisraportin ja parisataa Uutisvuotoa, joista viimeisimmät neljä kautta kokonaan. Olen katsonut lähes jokaisen SNL:n Weekend Updaten viimeiseltä muutamalta vuodelta. Edellämainituista kolmea olen myös kirjoittanut. En SNL:ää, jos sitä veikkasit. Sekoitat minut varmaankin Michael Chehen.

Noiden lisäksi olen niellyt aikamoisen määrän muitakin uutissatiireja, vaikken ihan yhtä uskonnollisella vimmalla. Kun on jotain tuijottanut tuhansia tunteja, alkaa nähdä, miten kaava toimii.

Siksi halusin ottaa yhden satunnaisen John Oliver -jakson päätarinan ja purkaa sen osiin, jotta näen vielä tarkemmin, mitä se on syönyt. Ajattelin, että kun puran sen itselleni, miksipä en panisi tuloksia julkiseksi. Ehkä löytyy muitakin, joilla on vimmainen kiinnostus siihen, miten ajankohtaissatiirin jutut kasataan.

Tässä on jakso, jonka otin suurennuslasin alle:

Pane vertauskuvallinen turvavyö kiinni, koska aion mennä pitemmin tähän aiheeseen kuin olisi kohtuullista. Jos odotat hassuttelua ja hauskuutta, sitä löytyy muista tämän blogin postauksista. Tämä pitkä postaus on jyrkkää komiikkageekittelyä ja kaiken hauskuuden väärällä puolen olevaa analyysiä. Jos et halua lähteä tähän kelkkaan, ei ole mitenkään hölmöä loikata juuri tässä vaiheessa pois tsekkaamaan, olisiko vaikka Facebookissa tapahtunut jotain mielenkiintoista.

Olet vielä mukana? OK, älä sano, ettenkö olisi varoittanut, että tästä voi tulla sellainen kuin 80-luvun Parnassoista.

Aloitetaan. Jos haluat lähteä todella hartaasti tähän, ota toiseen ikkunaan tuo yllä näkyvä video pyörimään samaan aikaan, niin litteroitu versio ei ole niin kuiva.

Last Week Tonight: The Weather

Koko rutiini on rakennettu kuin klassinen draama. Ensin hahmojen ja tilanteen esittely. Sitten konflikti. Lopulta päädymme loppuratkaisuun. Ensimmäisenä esitellään aihe:

I’d like to talk about the weather, and I mean all of it: the hots, the wets, the whooshes, the brrs – and of course the flashy flashy boom booms.

Aihe on sää. The weather. Nyt tiedämme, mistä tämän jakson draamassa on kyse.

Miten säätä käsitellään? “All of it” tuntuu väärältä tavalta, mikä saa hiekan rasahtelemaan aivojemme rattaissa. Rasahtelun takia suupieli nykii ylöspäin.

Oliver tekee whooshesissa ja brrssä yllättävän rekisterin vaihdon. Asiallinen pukumies vetää kolmivuotiaan rekisterillä. Rekisterin vaihdot ja sisällön ja ulosannin ristiriita tulee olemaan monessa myöhemmässä vaiheessa vahva.

Predicting the weather accurately is a multi-billion dollar industry that can affect businesses and literally save lives, so there is a lot of pressure on weather forecasters – which might explain why they sometimes snap.
[klippi Foxin sääankkurista]

Tämä kohta ei edes yritä olla hauska. Se vain pohjustaa klipin, joka itsessään on hauska, kun sääennustaja rikkoo oletuksemme siitä, miten sääennustajat telkkarissa käyttäytyvät.

[Sääankkuri kilahtaa.] ”I want you guys to say wow, that’s great news. It’s gonna be 60° on Friday – well what do you want want me to do – lie? I’ll put 70° here next time. There’s some wind, here’s some temperature, 20°, feels like 19°, or feels like 70° – I don’t know! 47°, partly cloudy, Southwest breeze, 10° to 15°, here’s a 60° – I don’t know if that’s good enough for you guys. Get excited, maybe I’ll disappoint you with the 7-day in a few minutes.

[Oliver nauraa ja reagoi, ja siinä samassa signaloi yleisölle, miten klippiin aiotaan suhtautua.]

I honestly, honestly wish all local news were delivered like that. “A gas
 station got robbed – that’s not my fucking fault! In traffic there should be no delays in getting you home to your sad lives and your dumpy ugly kids, and in sports any athlete on any team could fuck your spouse if they wanted to, that’s the news. Suck on this one sit on that one.” [Sentteriä vasemmalla ja oikealla.]

Jälleen vaihdetaan rekisteriä. Jos hyväksytään ajatus siitä, että noin voi säätä ennustaa telkkarissa, mitä siitä seuraisi muihin uutisiin? Rekisterin vaihdon lisäksi mennään tosi yksityiskohtaisiin juttuihin, ja yksityiskohtainen on hauskempaa kuin yleisluontoinen. “Your dumpy ugly kids” on hauskempi kuin “your kids”.

Ensimmäisen reilun minuutin aikana ei ole menty itse asiaan lainkaan, ainoastaan leikitelty sääaiheella. Vasta nyt uppoudutaan siihen, mistä tässä on kysymys. Kuiva asia voidellaan parilla karnevalistisella vitsillä, niin se ei tartu kurkkuun. Draaman kaarikaan ei vielä ehdi lähteä kunnolla käyntiin.

Asiaan: Esitellään päähenkilöt

Look, maybe maybe you don’t get your weather from local news. Maybe use an app like the one that came with your phone or Dark Sky or Weather Underground, or from places like the Weather Channel or AccuWeather. 

Sidotaan alun kaskuilu siihen, mistä aiotaan puhua. Accuweather on päähenkilö, koska Amerikan meiningissä oikeushenkilöt ovat henkilöitä nekin.

If you’re a New Yorker you might even get your weather from NY1’s Twitter account. And if you don’t you absolutely should, because their actual forecast for the first of this month was: ”October got off to a warm start today. Enjoy the month. It’s the last good one for NYC until May. The rest are trash.” …which is – excellent!

Kuva kertoo yleisölle, että NY1 todella sanoi tuon Twitter-tilillään. Toden ja läpän ero pidetään selkeänä. Tässä sanotaan paljon sellaista, mikä ei ole totta, mutta missään vaiheessa yleisölle ei ole epäselvää, mikä sanotusta on totta ja mikä valhetta.

Wherever you get your weather from, if you live in the US, your forecast would not exist without the National Weather Service.

Tässä perustellaan, miksi tämä tylsä aihe on tärkeä ja sinun pitäisi katsoa tämä loppuun silmä kovana. Olemme esittelemässä hahmoja ja asetelmaa.

It’s a subset of its parent agency NOAA and it’s an absolutely incredible government service generating essential information but unfortunately it may be under serious threat.

Konflikti

Nyt kun hahmot on esitelty, esitellään konflikti.

So tonight much like two colleagues in an elevator, let’s talk about the weather.

Rytmittämällä sopivasti saatiin vielä yksi geneerinen säävitsi upotettua, ettei ihan faktojen tiputteluksi mene. Meinasi jo käydä uutislähetyksestä.

And let’s start with the fact that the National Weather Service harvests a huge amount of data every day and all theother private weather services you can possibly think of are dependent on that data to make their own predictions.

Here’s one national weather service meteorologist pointing exactly that out.
“All the forecast warnings and data that’s available from the National Weather Service is there free of charge to anyone. Even though you don’t know our names or see our faces, most of the time those products and services that you see almost every day likely originated from the National Weather Service office.”

Onpa pitkä pätkä selvennystä. Nämä faktat tarvitaan, että voimme purkaa myöhemmät kohdat auki. Näin pitkän selityksen jälkeen tarvitaan naurut.

Yeah. And he’s absolutely right. Think of it like this: National Weather Service data is to a weather forecast what fresh wolverine meat is to Hormel Chili. You can’t make one without the other. It’s the dominant ingredient there.

Boom. Sieltä tuli ne naurut. Vaikkakin perin paikallisamerikkalaisella viittauksella. Tässä tapahtuu jotain, mitä stand upissa harvakseltaan tapahtuisi: Oliver astuu naurujen päälle sanojen “Hormel Chili” jälkeen ja heruttaa lisää kahden virkkeen verran. Isommat naurut alkavat vasta, kun koko litania on loppu.

En tiedä, ovatko nuo naurut aidot, vai ovatko New Yorkin mediaepelit topanneet yleisön reaktiota naururaidalla, koska tällainen rytmitys on aika outo. Oliver ei tee tuota vahingossa, joten kaipa tuo on kokeiltu toimivaksi.

The National Weather Service also works in tandem with organizations all over the world through the World Meteorological Organization where countries share essential weather data on a free and unrestricted basis. This actually works out very well for the US. We receive three times more data back from our partners than we give them and we’ve really benefited from that in the past. For instance in 2012 the US model initially had Hurricane Sandy heading out to the ocean while the European model showed it making a sharp left turn and hitting the East Coast, which it did. Of course it did.

Aikamoinen dokumentaarinen selostus. Tuon ”of course it did”:in rytmitys kuulostaa vitsiltä, mutta eihän se pirulainen sellainen ole. Yleisökään ei sitä näköjään sellaisena pidä. 

And because we had that early warning, countless lives were saved. So virtually the entire world participates in a weather observation system that most people have never heard of and that private companies benefit greatly from – which is not to say the companies don’t add value here, because they definitely do. Among other things, when a local news station subscribes to, say, Accuweather, it gets their state-of-the-art graphics packages, that’s something that’s been a big partof their brand since at least the 80s.

“Whatever you need, AccuWeather has it.”

”Every day you can select from thousands of award-winning graphics satellite and radar images graphics that are at the cutting edge of design and accuracy. You’ll know about the worst weather like this nasty Christmas Eve in Bradford, PA, or this blizzard in Lonetree, WY. Trivia questions canhelp hold your audience with tantalizing facts when the weather is in the news. You can be on top of it with specialgraphics like this one of Chernobyl!”

Whoa! Fun Chernobyl graphic, Accuweather!

Yltiököpöinen kasarimusa ja kasarigraffa jo itsessään on hauskaa katsottuna vuoden 2019 perspektiivistä.

Oliverin reaktio alleviivaa tämän ja reaktio klippiin tuo naurut. Oliver sanoo jyrkemmin sen, mitä me kaikki ajattelimme. Tämä on se sama mekaniikka, jota Jon Stewart pelasi The Daily Show’ssa vuosia. Näytetään klippi ja Stewartin epäuskoinen reaktio toimii punchlinena. Tämä toistuu tässäkin klipissä moneen otteeseen.

That looks like a screenshot from the world’s saddest Nintendo game where the levels you progress through stages one, two, three and four cancer.

Enpä ollut ikinä ajatellut stage one canceria videopelin tasona. Nyt ajattelin. Aika klassinen vitsin rakenne: kaksi aiemmin toisiinsa liittymätöntä asiaa yhdistyy yllättävällä, mutta vitsin sisäisesti loogisella tavalla. Hilarity ensues.

And to this day, the private sector is on the cutting edge of dressing up weather data. One of Accuweather’s main competitors The Weather Channel now regularly produces spectacular and pointless graphics to dramatize severe weather.

Pohjustetaan klippi ja annetaan vinkki, minkälaisen linssin läpi tämä katsotaan. Spectacular and pointless. (…mikä myös on tiivistelmä mistä tahansa Fast And The Furious -elokuvasta.)

[Nopeasti leikattuja klippejä yltiödramaattisista 3D-visualisoinneista]

Holy shit! Let’s all just be thankful that graphics that advanced were not around during Chernobyl. 

Jälleen: jyrkkä reaktio klippiin toimii jonstewartiaanisesti punchlinenä. On hyvin ilmeistä, missä ohjelmassa Oliver ja tuottaja/kirjoittaja Tim Carvell ovat ansainneet kannuksensa.

But the companies clearly don’t just provide graphics. Some have their own data collection systems and can use them toaugment the weather service data and narrowly tailor forecasts for specific clients. For example they could tell atrucking company what roads will be safest to drive on ahead of winter storms. And just listen to Joel Myers, founder and CEO of Accuweather, as he provides another particularly vivid example.

Hidastetaan rytmiä vähän, kun pitää selittää faktoja auki ja pohjustaa klippi. Olemme edelleen siinä vaiheessa, jossa esitellään hahmoja ja tilannetta. Pian selviää, mikä Myersin rooli tarinassa on.

”Eddie Vedder was doing a concert in Chicago. Live Nation uses our service we gave them a warning. He said we just heard from AccuWeather we need to clear the field. They did. 20 minutes later with everybody out of harm’s way, a severe lightning storm hit. It struck the stage actually right where he has been standing.”

Wow. He’s claiming Accuweather saved Eddie Vedder’s life – I guess that’s what Eddie was talking about when he famously said – and I quote “Yarl yarl yarl, I’m still alive! Yarl yarl yarl, I’m still alive!”

Tätä ennen on oltu pitkään uutistenlukijamoodissa, jota korostetaan “and I quote” -pohjustuksella, kun säpsäytetään hereille köpöisellä Eddie Vedder -imitaatiolla.

Myers actually makes a pretty good case there for the value of private weather companies: making sure Eddie Vedder doesn’t get struck by lightning is simply not something the National Weather Service has the bandwidth to do.

Kaksi vastakkaista asiaa osuu yhteen ja on kitkaa. Siitä irtoaa pari höhötystä. Onhan siinä jotain, kun ajattelee Accuweatheria Eddie Vedderin suojelusenkelinä. Ehkä meiltä olisi jäänyt saamatta Pearl Jamin tuorein levy Lightning Bolt, ellei Accuweatheria olisi. Ei se punchline silti ole.

So the relationship between the public and the private sector is mutually beneficial. In fact, sometimes the Weather Service even buys data from private companies, but there can be tensions, because the private sector is by its nature inclined to try and grab attention.

Ah, ehdimmekin jo unohtaa draaman kaaren. Nyt tullaan konfliktiin. Accuweather on tämän tarinan pahis, ja konflikti syntyy Accuweatherin voitontavoittelun ja Weather Servicen yleishyödyllisyyden välille. Ei ihan Batman ja Jokeri -tasoiset hahmot, mutta katsotaan, mihin he vievät tämän.

Like when AccuWeather rolled out its groundbreaking 45 day forecast – despite the fact that most experts agree any forecast beyond seven to ten days is unreliable. And one even called it a joke.

And it gets worse. For instance, it is the National Weather Service that names tropical storms and they named them to signal that they are important. If a storm gets a name like Sandy or Irene, then you know you’ve got to pay attention.

Now they don’t name winter storms because winter storms ebb and flow much more, so naming them could inflate their importance or eventually cheapen naming storms altogether, which is why it bugged the shit out of The Weather Service when The Weather Channel suddenly started doing this:

Kiroilu ei yleisesti ottaen ole hauskaa. Paitsi jos yllätetään vakavan aiheen keskellä pitkän ja kuivahkon asiaselityksen keskellä, onhan se saatanan hupaisaa.

”This season The Weather Channel is naming major winter storms. The list includes names like Athena, Draco and Magnus.”

Oliverin Jon Stewart -henkinen reaktio ei ole yhtä tarpeellinen kuin yleensä, kun jo klippi itsessään toimii kuin klassinen kolmen sarja -vitsi. Kaksi muodostaa sarjan (dramaattiset ja ylevät “Athena” ja “Draco”) ja kolmas rikkoo sen (“Magnus”, joka kuulostaa amerikkalaiseen korvaan Ikean runkopatjalta).

And yes. Look, those names fucking rule, obviously. I’m not disputing that.

Oliver sanoo sarkastisesti ääneen sen, mitä me kaikki ajattelimme. Hauskaa, koska totta.

But the point is: naming them was a bad idea. Especially if as they did you call one Janus without considering what would happen if a forecaster stood in front of one of those letters because you’ve got a problem on your hands. [Ruudulla teksti: Anus]

Katsomme Emmy-palkittua asiaviihdeohjelmaa, jossa tehdään valtava määrä journalistista työtä juttujen taustaksi, ja yleisöltä oletetaan paljon. Silti, emme ole todellakaan lähellekään sen pisteen yläpuolella, jossa pyllyvitsit eivät olisi hauskoja.

“Hey honey, the news is saying Anus is getting bigger and is going to be dumping all over us for the next three days!”

Pitkän vakavan paasauksen jälkeen voi venyttää pyllyvitsin näinkin laveaksi, ja se menee läpi. Olemme vakavia aikuisia ihmisiä, ja tämä on silti meistä hauskaa.

Mikään näistä nimeämiseen liittyvistä jutuista ei vie tarinaa eteenpäin, mutta tässä vaiheessa tarvitsimme pinkan punchlinejä. Sen saimme.

But a bigger source of friction has been private sector’s sense that they might be better off if the National Weather Service did slightly less. One notable skirmish came 15 years ago after the National Weather Service made its website more user-friendly and Joel Myers’s brother Barry Myers, who was then the company’s EVP expressed his serious frustration. 

Perinteisessä draamassa harvoin esitellään uusia päähenkilöitä näin myöhään tarinassa. Tämän draaman säännöt eivät sitä estä, koska olisihan se ollut outoa, jos tämä antagonisti olisi esitelty aikaisemmin. Pysymme kyydissä hyvin, jopa tuossa snobissa termissä ”antagonisti”, koska aiemmin tässä artikkelissa avasin sen käyttämällä vastaavasta 80-luvun Ritari Ässä -henkistä termiä ”pahis”. Varoitin teitä myös Parnasso-tatsista, joten olen ostanut oikeuden käyttää tuota termiä.

”The National Weather Service recently decided to more aggressively share its data directly with taxpayers. But not everyone is in favor of its more accessible website.” 

“We work very hard every day competing with other companies and we also have to compete with the government.”

Hold on – do you though? Do you have to compete, or is the government what makes your industry possible in the first place? 

Ei jokaisen reaktion klippiin tarvitse olla Stewart-klisee, onneksi. Pohjustetaan vitsi.

Because without their data every Accuweather Forecast would just be “fuck if I know”.

Tässä vaiheessa on ilmeistä, että moni Oliverin punchline perustuu rekisterin vaihtoon vakavasta känniseen merirosvoon. Lisäksi callbackataan alkuun ja kilahtaneisiin sääennustajiin.

In fact, that same year a key weather supported a bill in Congress that could have prevented the Weather Service from doing anything a private company does, like providing daily forecasts or putting content on its website. 

Now the bill failed which is good because what you do not want, is a paywall system of weather, where only paying customers can find out if they’re about to drive into a tornado.

Tämän draaman konflikti, jota jo aiemmin etiäisillä pohjustettiin, tulee ilmeiseksi. Accuweatherin voitontavoittelu on konflikti.

And I’m not even making up that worst case scenario. It’s basically Accuweather’s sales pitch. During that same interview where Joel Myers claimed that he’d saved Eddie Vedder’s life he shared an anecdote about a client – a railroad company that pays Accuweather to give it reports about anything affecting its trains. Now this is subtle but see if you can pick up on a problem here.

Jälleen klassinen Jon Stewart -temppu. Pohjustetaan klippi niin, että klippi tekee yllätyksen. Stewart usein meni niin pitkälle, että pohjusti “toivottavasti he eivät ainakaan tehneet X” – ja klippi alkaa sanoilla “he tekivät X”. Siihen perään reaktio ja helpot naurut.

Union Pacific – we told them that a tornado was heading to a spot two trains stopped two miles apart. They watched the tornado go between them. Unfortunately it went into a town that didn’t have our service and a couple dozen people were killed but the railroads did not lose anything.

Kas. Klippi ei ollutkaan järin subtle. Millainenkohan reaktio tästä seuraa?

THE FUCK DID YOU JUST SAY?

No mitäs oletitte? Tässä huomaa, että karkeuksia saa aika huolettomasti tykitellä ihan telkkarissakin, kunhan hymyilee ja on siististi pukeutunut.

That is a weird focus on the safety of a railroad over human life. That’s a man who read Anna Karenina and came away thinking it’s a story about a woman who mildly inconvenienced a train. 

Oliver lähtee oletuksesta, että olemme Tolstoimme lukeneet ja tämä on hauskaa, koska tämä panee tuntemuksemme venäläisistä 1800-luvun klassikoista uuteen valoon. (En minäkään ole lukenut sitä. Päättelin asiayhteydestä, mistä on kyse.) Tämä on sama tyyppi, joka tuolla aiemmin paukutteli pyllyvitsejä pitkästi.

Now while people did die in that tornado, it was actually an example of the warning system working well – because while yesAccuWeather did inform their client Union Pacific, the National Weather Service also warned the town just a fewminutes later giving residents their time to seek shelter.

Tämä osa on läsnä luultavasti suurelta osin siksi, että uutissatiirissa on tärkeää, että yleisö luottaa siihen, että voi tietää, mikä on totta, mikä on vitsiä. Aiempi lausunto ei ollut totta, joten se piti paikata tässä selostuksella siitä, mitä oikeasti tapahtui. 

But what Myers is doing there, is marketing Accuweather as indispensable for public safety, which, thanks to the current strength of the National Weather Service, it isn’t. Freely shared information has tremendous potentially life-saving value although at times his brother Barry has argued otherwise. Remember how our partners in Europe were able to help us prepare for Hurricane Sandy. Just listen to how he described that.

Pohjustetaan klippi. Tällä kertaa ei ollut mitään järin hauskaa tarjolla, mutta tarinaa piti kuljettaa. Ensimmäinen virke näyttää kauhealta kirjoitettuna, mutta luettuna ihan sujuvalta ja se soljuu nätisti.

”Of special focus during superstorm Sandy was the ECMWF, so-called European model, which did a better job at some points in the storm than the US models did. Relying on other countries for better weather models places America in a weak and subservient position.”

Wait – cooperation makes America weak and subservient? That is a viewpoint that would make for a tantalizing bit of Accuweather trivia. ”Who lost World War 2?” “Britain, for accepting help.”

Heikohko vitsi paranee, kun se on callback. Tässä oli käytännön pakko paukauttaa joku vitsi, koska edellisestä hauskuuttelusta oli jo aika pitkä aika. (Minuutti ja kymmenen sekuntia, jos haluat laskea.)

So it is just crucial that whoever runs the National Weather Service is someone who a) sees the obvious benefit of international cooperation and b) can stand up to the potential pressures of the private sector and particularly Joel and Barry Myers. And at this point you can probably guess what’s coming.

Emme oikeastaan osaa arvata. Jonkinsorttista yllättävää juonenkäännettä odotan.

”President Trump nominating the AccuWeather CEO, he’s Barry Myers, and President Trump wants him to be the Undersecretary of the National Weather Service. Is an interesting nomination!” [ylipirteästi]

Yes it is! [yhtä ylipirteästi]

Klippi -> reaktio. Tämä on kuin mustat Converse Chuck Taylorit, siniset farkut ja T-paita rokkikeikalla. Ne eivät mene koskaan muodista pois ja niitä voi käyttää aina melkein missä alagenressä tahansa.

Yes, it is – in fact you can even say it’s incredibly predictable because everything Trump does is designed to destroy government from the inside. [ylipirteästi, jatkaen klipissä olleita korneja sormipyssyeleitä.]

Pelkkä teksti ei tässä juuri räjäytä pankkia, mutta tekstin ja ulosannin räikeä ristiriita lämmittää. Lämmittää ihan yleisön nauruksi asti.

The National Weather Service is a terrible government agency to put in the hands of a businessman and while Myers has stepped down from Accuweather and divested his stake in the company, it is still very much a family business with his son-in-law and wife being employed there in recent years – and his two brothers still serving as CEO and COO of the company – and yet during his confirmation hearing Myers insisted that wouldn’t be a problem. 

Keskeinen konflikti syvenee, ja henkilökavalkadi alkaa käydä hankalaksi seurata. Kuinka monta näitä Myersejä oikein on? Olennainen välittyy silti. Eipä sitä todellisuutta voi yksinkertaisemmaksi kirjoittaa.

”I’ve made it clear to my brothers – in fact jokingly I explained to them that we may see each other at Thanksgiving dinner and we can talk about football and family things, but we cannot talk about NOAA.”

Siinäpä klippi, olisikohan sieltä ylimitoitettu reaktio tulossa?

Really? Really? You won’t talk about the thing that could vastly enrich the family business at Thanksgiving.

No totta kai se oli tulossa.

Conveniently Thanksgiving is now exactly 45 days away,so allow me to make a 45 day forecast: bullshit!

Ta-daa, callback 45 day forecastiin ja rekisterinvaihto samalla, grafiikalla vielä lisää voimaa tähän. Tämä on ylimitoitettua klippireaktiota vaille aika lailla koko uutissatiirien klassisten temppujen kirjo yhdessä punchissa.

Aside from the obvious, would Barry Myers want this job, if you’re thinking – well maybe he’s just a weather nerd who’s always wanted to be at the source of all the information. He’s not that.

A few years ago he told the Wall Street Journal: ”I’m not a meteorologist” and that: ”as a young man I knew meteorology was not what I wanted to do”.

It’s also not like he’s hoping to parlay this job into a future lobbying gig on K Street – he’s a 76 year old multi-millionaire.

So, he has no passion for the subject matter, and his family company is – as he himself has argued – a direct competitor to the agency he’s been tapped to run – and if that weren’t disqualifying enough – there is one more concern hanging over his nomination:

Ristiriidat kärjistyvät

Kaikki tähän mennessä tehty tarinankuljetus on rakennettu viemään meidät tähän pisteeseen. Oliver pystyy tässä väittämään, että Myers aikoo tahallaan ajaa valtion sääpalvelun ojaan. Toivottavasti tässä ei tule vielä pahempaa käännettä. (Huokaus.) Roll the clip.

”The Labor Department investigation into Accuweather found multiple sexual harassment claims were ignored by executives. It says women who complained, feared retaliation.”

No kas. Tulihan se pahempi käänne. Tätä ei kuitenkaan pohjustettu Jon Stewart -tyylillä, koska ihan jokaista klisettä ei kierrätetä.

Right. The investigation said the company had a ”severe and pervasive harassment problem” and while the company denies theallegations they also chose not to fight them – and the crazy thing here is Myers has been Trump’s nominee for two years now, but he hasn’t been in the job, because the Senate has been sitting on his confirmation. Trump’s already had to resubmit his nomination twice and if Myers isn’t confirmed by the end of this year he’ll have to do it again – which – why – why not find another guy? Any other guy?

Joskus punchlineksi riittää se, että sanoo sen ilmeisen asian, mitä kukaan ei tunnu sanovan ääneen.

The fact that for that to happen Trump would have to do stuff, know stuff, and think workplace harassment is a bad thing and none of us should be holding our breath on that.

Joskus punchlineksi riittää se, että sanoo sen ilmeisen asian, mitä kukaan ei tunnu sanovan ääneen.

Besides, it has been easy for Trump to stick by Myers, because hardly anyone has been paying attention to this issue, which is understandable but we really should be – and I’m gonna actually know a way to help here. Because what better way to illustrate an abstract threat the by learning from the company that since the 80s has perfected turning dry information into state-of-the-art entertainment, so please, if you will, come with me.

Finaali: Irtonaiset langanpätkät yhteen

Tiedämme, mitä seuraavaksi tapahtuu. Näissä pätkissä lopussa palataan jollain isolla karnevalistisella tavalla aiemmin esiteltyihin asioihin, ja tehdään iso callback, joka sitoo narut yhteen. Pari pienempää callbackia siihen vielä päälle, ja olemme valmiit lopputeksteihin.

Useimmiten viimeinen osuus tehdään isommalla vaivalla kuin mitä missään järkevän budjetin ohjelmassa se olisi mahdollista. Tämä on onneksi järjettömän budjetin ohjelma.

Sidotaanpa narut yhteen.

[80-luvuksi pukeutuneena:] ”Hi there. I would like to issue a very important warning for the DC area. According to our patented thousand day forecast model, superstorm Barry is going to cause significant harm to the National Weather Service.” 

Callback aiempaan kasarigraffaan. Jälleen kerran pelataan rekisterin ja sisällön epäsuhdalla – ja toimiihan se.

As you see it originated over here at AccuWeather headquarters and it’s been gravitating towards NOAA for nearly two years. Now, if it makes landfall, our model suggests there could be significant damage – I’m talking mass reindeer suicide sliding Santa off a roof damage. That’s a lot.

Callback #2.

Because we do not want the whole country to be like Eddie Vedder – in a position where unless we pay Accuweather, the next thing you know – bang. [Salama iskee. Teksti: not alive]

[Huonolla Vedder-imitaatiolla:] Yarl, yarl, we’re not alive. Yarl, yarl, we’re not alive. Yarl, yarl, we’re not alive.

Callback #3.

What I’m saying is: superstorm Barry hitting the National Weather Service could cause a massive data freeze while unfortunately over at Accuweather, there’s going to be around a 95% chance of him making it rain.

Joku käsikirjoittaja on ylpeä tästä kaksoismerkityksestä ja sen kaivamisesta tähän. Niin oli pääkäsikirjoittajakin, ja päätti, että tähän tämä bitti loppuu. Lopputekstit ruutuun, voitolla yöhön.

Loppuratkaisu uutissatiirin draamassa ei ole se, että konflikti ratkeaa, vaan se, että tehdään selväksi, mitä mieltä tästä kaikesta ollaan ja vedetään langat callbackeilla yhteen.

Oliverin pätkät menevät useimmiten samaa kaavaa. Hahmojen esittely, hassua päreilyä, konfliktin esittely, konflikti kärjistyy, tiivistetään viesti ja viedään suurella finaalilla lukuisien callbackien ryydittämänä homma nätisti lopputeksteihin. This was our show tonight. Thank you.

Yksi vastaus artikkeliiin “Uutissatiiri purettuna osiin: Last Week Tonight with John Oliver – The Weather

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.